Az előző bejegyzésben láthattuk a legtöbb zóna táplálkozási szokásait vizsgáló tanulmányok eredményeit, Loma Linda-ról azonban még nem esett szó. Loma Linda a kaliforniai zóna, a Hetednapi Adventisták legnagyobb népességének otthona. Ez egy olyan vallás, amelynek követői a vegetáriánus étrendet követik, emellett a rendszeres fizikai aktivitást, az alkohol, a dohányzás és a drogok elkerülését hirdetik.
Viszont van egy másik csoport, akik a Hetednapi Adventistákhoz hasonló életmódot folytatnak, a mormonok, akik szintén kerülik a dohányzást, az alkoholt és az illegális drogokat. A mormonok azonban rendszeresen esznek húst a Hetednapi Adventistáktól eltérően. Az esetükben az átlagéletkor 84,1 év a férfiak és 86,1 év a nők között, ami csak valamivel marad el a Hetednapi Adventistáktól 89 éves átlagéletkoruktól.
Ezen információk alapján nem lehet kijelenteni, hogy kizárólag az étrend az, ami miatt hosszabb ideig élnek a fent megnevezett vallás követői. Sokkal inkább az általános egészséges életmódjuknak köszönhető.
Az előzőekben szintén említést tettem róla, hogy Okinawa-ban valójában nem úgy táplálkoznak, mint ahogyan annak a híre napvilágot látott. Hasonló a helyzet Ikaria esetében is. Egy Mary Ruddick nevű táplálkozási szakember, aki Ikarián élt, részletesen leírta az étrendjüket podcastjeiben és a YouTube-videóiban. Mary azt állítja, hogy a zóna lakói sok húst esznek, és az állatot bizony az „orrától a farkáig” fogyasztják el, ahogy azt kell. Még disznófejből készült levest is esznek. Érdekes magyarázata van arra vonatkozóan, hogy a kutatók hogyan értették félre, mit esznek az emberek, például úgy, hogy a bárányt és a kecskét nem tartják vörös húsnak.
Néhány közös tényező a kék zónákból:
Összességében azt gondolom, hogy ha összevetjük az információkat, amelyeket a kék zónában élők vagy a vegetáriánus étrendet rajtuk keresztül népszerűsíteni akarók kommunikálnak felénk és az elmúlt jó néhány év különféle kutatási eredményeit, kevés dolog marad, amit tényszerűnek hihetünk a kék zónákról. Egy dolog azonban biztos. Nem csak a hosszú élet a fontos, hanem az is, hogy a lehető leghosszabb ideig egészségesek legyünk. Ahogy öregszünk, az izomvesztés közvetlen hatással van életminőségünkre. Az izomtömegünk az, ami lehetővé teszi számunkra, hogy segítség nélkül tovább éljünk és mozogjunk, és javítja a betegségekkel szembeni ellenálló képességünket. Ezt pedig csak esszenciális aminosavak segítségével tudjuk elérni, amelyek főleg állati eredetű élelmiszerekben találhatóak. Így tehát, az aktív életmód, a helyes életmódbeli szokások, a pozitív világlátás és szemlélet mellett, a húsfogyasztás kulcsfontosságú szerepet játszik az egészségünk megőrzésében.
*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3362219/