Sokan azt gondolják, hogy az agyunk egy bizonyos kor felett nem képes a pozitív irányú változásra – amivel születtünk, azzal kell együtt élnünk. Az igazság azonban sokkal izgalmasabb: az agyunk nap mint nap fejlődik és képes megújulni.
Ez a folyamat a neurogenezis, vagyis új agysejtek képződése. Különösen a hippokampusz, amely a memóriáért, tanulásért és érzelmi feldolgozásért felel, képes felnőttkorban is naponta akár több ezer új neuront létrehozni.
Ezért is létfontosságú, hogy minden egyes nap tegyünk valamit azért, hogy agyunk megfelelő „üzemanyagot” kapjon – és ebben a táplálkozás kulcsszerepet játszik.
Mi történik, ha nem törődünk vele?
Az idő előrehaladtával egyre inkább ráébredünk, hogy mentális frissességünk megőrzése kulcskérdés. A statisztikák szerint a kognitív hanyatlástól való félelem sokaknál még a rákénál vagy a szívbetegségeknél is nagyobb. A tudósok szerint 2050-re a 65 év felettiek 61%-a érintett lehet valamilyen szintű szellemi hanyatlásban. Ez ijesztő adat, viszont sokat tehetünk a megelőzés érdekében.
Egy friss tanulmány rávilágított arra, hogy az állati eredetű fehérje rendszeres fogyasztása csökkentheti az agysorvadás mértékét, különösen a hippocampus területén.
A kutatásban a résztvevők étrendnaplóit és agyi MRI-felvételeit elemezték több év különbséggel. A magasabb állati fehérjebevitelhez kisebb mértékű agyi térfogatcsökkenés társult. A kutatók úgy vélik, hogy az állati fehérjéből származó aminosavak jobban hasznosulnak, és jobban támogatják a neuronok fennmaradását. Ez ugyanaz az ok, amiért a húsfogyasztás pozitívan hat az izomzatra, csontozatra – és az agyra is.
Ha szeretnéd tényleg célzottan támogatni az agyműködésedet, érdemes elgondolkodni a marhaagy – táplálékkiegészítő formájában történő – fogyasztásán is.
Ez az ősi, hagyományos táplálék mára szinte feledésbe merült, pedig tápanyagokban gazdag „superfood”. A hagyományos kultúrák – például a navahók vagy az inuiitok – már évszázadokkal ezelőtt is elismerték jelentőségét.
A marhaagy különösen gazdag:
Igaz, hogy a marhaagy nem mindenkinek szimpatikus első hallásra – de megfelelő forrásból, ízletesen elkészítve, nagyon is beilleszthető, még nyers alapanyag formájában is az étrendbe.
Nootropikumok és exogén ketonok – a kiegészítők, amik segíthetnek
Ha a táplálkozásodon már dolgozol, de szeretnél még többet tenni a szellemi teljesítményedért, akkor nootropikumok és exogén ketonok is segíthetnek.
Nootropikumok – az agy „okosító” támogatói:
Exogén ketonok – az agy alternatív üzemanyaga:
A jó hír az tehát, hogy még felnőttkorban is képesek vagyunk új agysejteket létrehozni – ha megadjuk hozzá a megfelelő környezetet.
Ez pedig egyáltalán nem ördöngösség:
Az agyad meg fogja hálálni!
Ha úgy érzed, hogy elakadtál, és nem tudod, melyik vitaminra vagy étrend-kiegészítőre van valóban szükséged, vagy ha konkrét tünetek, panaszok alapján keresel támogatást, szívesen segítek egy személyre szabott tanácsadás keretében.
Legyen szó memóriazavarról, krónikus fáradtságról, hormonális egyensúlytalanságról vagy csak a teljesítőképességed fokozásáról – egy jól összeállított, célzottan neked szóló kiegészítő protokoll rengeteget számíthat.
👉 Kattints ide, és kérd a Vitamin Tanácsadás szolgáltatásomat:
https://barbaramedve.hu/vitamin-tanacsadas/
Néha csak egy iránymutatás hiányzik ahhoz, hogy végre valóban működni kezdjen a változás.
Segítek neked ebben!
*Forrás:https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11085529/?inf_contact_key=bbe69bb021295f1d9be3a2156b9f40aaf651f238aa2edbb9c8b7cff03e0b16a0