Mi az a kolosztrum?
A kolosztrum az emlősök által szülés után termelt „első tej”, amely tápanyagokban gazdag, és tele van antitestekkel, növekedési faktorokkal és gyulladáscsökkentő anyagokkal. Támogatja az immunrendszert, segíti a sport utáni regenerációt, és hozzájárul az egészséges vasszint és bőr fenntartásához.

Néhány tanulmány szerint a szarvasmarha-kolosztrum segíthet a sportolóknak fenntartani teljesítmény szintjüket intenzív edzésidőszakok alatt is, javítva az állóképességet. A kolosztrumban található növekedési faktorok, mint például az IGF-1 és az IGF-2, elősegíthetik az izomtömeg és az izomerő növekedését az izomfehérje-szintézis serkentésével.

Mi az a kollagén?
A kollagén a test leggyakoribb fehérjéje, amely a bőr, haj, ízületek és csontok alapvető építőköve. Javítja a szív- és érrendszeri egészséget, valamint hozzájárul a bélrendszer megfelelő működéséhez. Az öregedéssel együtt csökken a természetes kollagéntermelésünk, ami az öregedés jeleihez vezet, például ráncokhoz, ízületi fájdalmakhoz vagy a körmök meggyengüléséhez.

Miért érdemes mindkettőt használni?
A kolosztrum és a kollagén együttes alkalmazása számos előnnyel bírhat. Míg a kolosztrum erősíti az immunrendszert és javítja a bélrendszer egészségét, a kollagén fokozza a bőr rugalmasságát, a haj erősségét és az ízületek egészségét. Együtt hatékonyan támogatják a belső és külső jólétet.

Miben különböznek?

A kolosztrum gyorsan felszívódik a véráramba, szinte azonnali előnyöket nyújtva az immunrendszernek és a bélrendszernek.

A kollagén emésztése ezzel szemben több időt igényel, azonban hosszabb távú előnyöket biztosít a bőr, a haj és az ízületek számára.

A hidrolizált kollagén peptidek, amelyek már kisebb egységekre lebontott kollagéntípusok, általában könnyebben és gyorsabban emészthetők. Ez lehetővé teszi, hogy a kollagén peptidek gyorsabban felszívódjanak a szervezetben, és aminosavaik hamarabb kifejthessék jótékony hatásukat. Ez különösen előnyös lehet olyan emberek számára, akiknek emésztőrendszere sérült, például gyulladásos bélbetegség esetén.

A frukto ologoszacharidok után a kollagén a második leggazdagabb a prebiotikum tartalmát tekintve, ennél fogva sokkal jobb választás az emésztőrendszer támogatására, hiszen amíg a frukto oligoszacharidok növényi eredetűek, addig a kollagén (és a glükozamin, aminek hasonló tulajdoságai vannak) állati eredetű.

Az az elgondolás, miszerint a bél mikrobiomunkat leginkább a rostok táplálják, már csak a fent említettek  alapján is, hamis. A legtöbb rost teljesen emészthetetlen az ember számára. Az a bélszakasz, ahol a rost lebontásra kerül az emberek esetében a legrövidebb, míg a növényevők esetében a leghosszabb. Itt a növényi rostokat eltárolják, az fermentálódik, majd telített zsírsavakká alakul, amelyet az állat már fel tud használni az energiatermelésben. Esetükben a rost az, ami a leginkább fermentálódik, így az a legnagyobb mértékben táplálja a mikrobiomot. Számunkra viszont, ez nem a rost, hanem a frukto oligoszacharidok és a kollagén.

Miért nem hatékonyak a kollagén táplálékkiegészítők?

A bőrünk állapotáért hatalmas mértékben felel az ösztrogén. Szabályozza a kollagén és az elasztin termelődést, ezért amikor a bőrben található ösztrogén receptorok szintje lecsökken a kor előrehaladtával, a bőrünk rugalmassága fokozatosan megszűnik, idős korunkra pedig szinte papírvékonnyá válik.

Ha visszaállítjuk az ösztrogén szintjét az optimálisra, az nem azt jelenti, hogy nem fogunk megöregedni, de nagyban lassíthatjuk vele a bőröregedés folyamatát és látványos változást érhetünk el.

Ez az oka annak, hogy sokan számolnak be arról, hogy nem éreznek változást kollagén táplálékkiegészítőket szedve, még hosszú idő után sem. Ha nincs megfelelő közeg, ha nincs meg az az alkotóelem, ami hasznosítaná a kollagént, azaz az ösztrogén, akkor nincs értelme a kollagén alkalmazásának.

Összegezve tehát, mind a kolosztrum, mind a kollagén, akár együttes alkalmazása, nagyszerű módja lehet az egészség és az öregedés lassításának.