Amit minden alkalommal fontos leszögezni, hogy csak és kizárólag a természetes édesítőkre essen a választásunk. Azonban nem elég annyival megelégednünk, hogy az általunk édesítésre használt növény megtalálható a természetben, tehát az természetes, ebből kifolyólag minden gond nélkül használhatjuk a desszertjeink elkészítéséhez. Ez a felfogás nagyon messze áll a valóságtól, ugyanis azon túl, hogy az édesítésre szánt anyag természetes, arról is meg kell bizonyosodnunk, hogy mennyire emeli meg a vércukorszintet és milyen mértékben okoz gyulladást.
A cukornád vagy a méz is ugyanúgy megtalálható a természetben, mint a stevía, viszont amíg a stevía nem emeli meg a vércukorszintet, addig a mézben például 55%-ban fruktóz található. A fruktóz pedig az, ami hozzájárul a különböző, gyulladásos eredetű betegségek kialakulásához, mint a cukorbetegség, Alzheimer-kór vagy más autoimmun betegségek.
A mézben található fruktóz mennyisége még attól is több, mint amennyi a hagyományos cukorban van, kalóriatartalmukat összevetve pedig amíg egy teáskanál cukor 16 kalória, ugyanez a mennyiség mézből 22 kalóriát tartalmaz. Úgyhogy óvatosan a ’Méz egészséges!’ kijelentéssel!
Ha nem tudtok lemondani a mézről vagy a kávétokat csak azzal tudjátok elképzelni, akkor ez a természetes édesítő alapú termék kiváló helyettesítője lehet (https://www.amazon.com/Allulose-Natural-Flavored-Non-GMO-All-u-Lose/dp/B0988T772B).
Az ajánlott természetes édesítőszerek között a stevía mellett szerepel az eritrit, a xilit, a monk fruit és az allulose is. Érdemes mindig azt az állagú édesítőt választani, amelyre az adott receptben éppen szükségünk van. Az allulose (https://hu.iherb.com/pr/wholesome-sweeteners-allulose-zero-calorie-sweetener-12-oz-340-g/104197) például kiválóan karamellizálódik, jégkrémekben jól működik, amíg az eritrit inkább kristályosodik, de nem feltétlenül olvad el teljesen. Így nem alkalmas olyan ételekhez, amelyeket a hűtőben tárolás után újra fogyasztanánk.
Az allulose-ról még azt is érdemes tudni, hogy segítségünkre lehet a túlevés elleni harcban, ugyanis amikor belép az emésztőrendszerbe egy úgynevezett GLP-mimikrit haj végre, azaz pont úgy viselkedik, mint a diabétesz és a testsúly csökkentésére használt injekciók, és képes azt a jelet küldeni az agynak, hogy ne együnk annyit, telítődtünk.
A monk fruitból (https://hu.iherb.com/pr/lakanto-monkfruit-sweetener-with-erythritol-classic-8-29-oz-235g/73340) a klasszikus cukor formátumon kívül a barna cukor verzióját is választhatjuk.
Ha a sütésről van szó, akkor a stevíából és az eritritből is érdemes egy kicsivel többet adni a tésztához, ugyanis sütés után némileg vesztenek édességükből. Az ízesített stívia cseppek rendkívül praktikusak (https://vilgain.hu/vilgain-stevia-drops/karamell-50-ml-42931), természetes aromáinak köszönhetően szuper ízeket varázsolhatunk a desszertjeinkbe.
Az amerikai palacsinta édesszájú rajongóinak sem kell lemondani a szirupos finomságról, a monk fruit és allulose alapú sziruppal (https://www.amazon.com/Wholesome-Yum-Keto-Maple-Syrup/dp/B08ML7DHPH?th=1) bátran fogyaszthatják az extrán édes desszertet.
A termékek címkéi azonban rendkívül félrevezetők lehetnek. Soha ne dőljünk be a nagybetűkkel hirdetett csalogató feliratoknak, mindig nézzük meg az összetevőlistát és bizonyosodjunk meg róla, hogy a termék nem csak részben tartalmazza a természetes és egészséges alapanyagokat.
Az iHerb oldalán használjátok a DVY4579 kuponkódot és 10% kedvezményt kaptok a vásárlásotokból.*
*Ez a bejegyzés affiliate linkeket tartalmaz.