Élet a kék zónákban – Húsmegvonás vagy egészségesebb életmód?

Az egész világot foglalkoztatja, hogy mi zajlik a rejtélyes kék zónákban. Mi az, amit az ott élő emberek tudnak és mások nem? Mitől különleges az életmódjuk? Ebbe a témába fogunk a héten belemélyedni és megpróbáljuk megérteni, mi is zajlik a világnak ezen a pontjain, amelyeket valamiféle misztikum övez.

2004-ben a Journal of Experimental Gerontology folyóiratban megjelent kutatás megnevezte a világ azon „zónáit”, ahol az emberek a leghosszabb ideig élnek a világon, az átlag életkor a 100 év. A kék zónák a következők: Okinawa (Japán); Szardínia, Olaszország; Nicoya, Costa Rica; Ikaria, Görögország és Loma Linda, Kalifornia (USA).

Azt állítják, hogy a kék zónák lakosainak egyik titkai, hogy erőteljesen visszafogják a húsfogyasztásukat, kevesebb, mint 60g húst fogyasztanak, azt is csak maximum havonta öt alkalommal. Az étrendjükben nem szerepel 3 tojásnál több hetente. Arra is figyelmeztetnek, hogy a halfogyasztással is óvatosan kell bánni. Gyakorlatilag a vegetáriánus étrendet tartják a kulcsnak, és igyekeznek meggyőzni másokat is arról, hogy ez a típusú táplálkozás az, amelynek a hússzú és minőségi életüket köszönhetik.

pexels tima miroshnichenko 5725589

Sokokban azonban kétségeket ébreszt, hogy valóban mutathat-e ennyi hasonlóságot a világ 5 különböző pontján élő emberek étrendje. Diana Rogers, „valódi élelmiszer” szakértő és a fenntartható húsfogyasztás szószólója, közelebbről is megvizsgálta a különböző zónák táplálkozási szokásait és a következőket találta:

Okinawában (Japán) a 2003-as adatok azt mutatták, hogy a napi húsbevitel körülbelül 90 gramm volt, ami körülbelül 20%-kal haladta meg az akkori japán országos átlagot. Ez lényegesen magasabb, mint a nagy nyilvánossággal közölt, „kevesebb, mint 60g hús, kevesebb, mint 5-ször havonta” ajánlás.

Szardíniával (Olaszország) kapcsolatban egy 2015-ös kutatás azt találta, hogy a kék zóna lakossága nemcsak, hogy állati eredetű élelmiszereket fogyasztott, hanem nagyobb százalékban fogyasztotta azokat, mint a Szardínia többi részén élő lakosság.

Az okinavai és szardíniai kék zónákhoz hasonlóan a nicojaiak (Costa Rica) is rendszeresen ettek állati eredetű táplálékot. Egy 2013-as tanulmány feltárta az ott élők tipikus étrendjét:

„A nicoyaiak étrendje teljesen hétköznapi és bővelkedik hagyományos élelmiszerekben, például rizsben, babban, valamint alacsony glikémiás indexű és magas rosttartalmú állati fehérjékben.”*

Vita övezi a következő kék zóna régiót is, Ikariát (Görögország). Egyesek azt sugallják, hogy az ott élők hamisan közölték életkorukat (öregebbnek mondták magukat, mint valójában voltak), a turizmus fellendítése érdekében. Bár a tudományos adatok ezt nem tudják bizonyítani, tudjuk, hogy az étrendjük húst is tartalmaz, és nem áll olyan közel a mediterrán stílusú táplálkozáshoz (alacsony vörös húsfogyasztás), mint azt korábban gondolták.

Akkor viszont mi a titok? A folytatásban megpróbálunk utána járni….

*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4241350/