Minden élő organizmusnak sóra van szüksége ahhoz, hogy túléljen és már önmagában ez az egy mondat elég ahhoz, hogy röviden és tömören kifejezzük, hogy mennyire nélkülözhetetlen a só, mennyire létfontosságú szerepe van az életünkben. Viszont, mint minden másból, sóból is rengeteg féle létezik a piacon, így teljesen jogos az a kérdés, hogy melyiket válasszuk.

A kereskedelmi forgalomban kapható sók egyike sem százszázalékos tisztaságú. Mindegyik tartalmaz valamilyen koncentrációban nehéz fémeket, csomósodásgátló anyagokat, kemikáliákat vagy akár mikroműanyagot is, de azért nem mindegy, hogy milyen mennyiségben, ezért érdemes körültekintőnek lenni.

Először nézzük meg nagyon röviden, hogy miért is van szükségünk sóra. A só egy olyan molekula, amely két alkotó elembő áll, a nátriumból és a kloridból. Ezek az ásványi anyagok táplálják az idegrendszerünket, szabályozzák a folyadékháztartásunkat is, nagy szerepük van az izomösszehúzódásokban, így például a szív számára egy esszenciális molekula. Nátrium hiányában csökkennek például a kognitív funkcióink, kevésbé tudunk koncentrálni, agyi ködöt tapasztalhatunk. Ha nincs elegendő só bevitelünk fáradtabbak, gyengébbek is vagyunk, izomgörcsöket, fejfájást és akár neurológiai tüneteket tapasztalhatunk. Ebből a listából leginkább az szokta megdöbbenteni az embereket, hogy a só hiánya izom görcsökhöz vezethet, ugyanis ezt a jelenséget leginkább a magnéziumhiányhoz szokták kötni, de legtöbbször az alacsony nátrium szint áll a háttérben.

A só megjelenési formáját illetően, a legolcsóbb mindenki számára ismert és bárhol beszerezhető só a konyhasó. Ezt általában szárazföldi bányászat során nyerik és sajnos klórral, illetve kénsavval fehérítik, amelynek a nyomai bizony benne maradnak a végtermékben. A konyhasó másik változata a jódozott konyhasó, amely eggyel jobb választás lehet, egyrészt azért, mert manapság majdnem mindenki jód hiányos, másrészt pedig azért, mert az elegendő jód fogyasztása nagyon sok betegséget megelőzhet. Sajnos azonban a legtöbb asztali sóban felelhető egy csomósodásgátló anyag, az úgynevezett nátrium-alumínium-szilikát, amelyről az Európai Unió élelmiszer adalékanyagokkal és ízesítő anyagokkal foglalkozó szerve megállapította, hogy kis koncentrációban bár, de tartalmaz egy potenciális idegmérget, így a biztonságossága a konyhasónak nem jelenthető ki…

A sokak által kedvelt tengeri só, ahogyan azt a neve is mutatja, a tengerből származó finomítatlan só. Általában nem találhatók benne a fentebb említett vegyszerek és több ásványi anyag tartalma is van, mint a hagyományos konyhasóknak, ezért mindenféleképpen jobb választás. Viszont egy ideje felmerült a mikroműanyagokra vonatkozó aggály a tengeri sók kapcsán. Egy 2018-as vizsgálat során 25, a boltok polcain fellelhető, különböző márkájú tengeri sóban találtak mikroműanyagot. Bár még folynak a kutatások ezzel kapcsolatban, úgy vélik, hogy a levegőből, a vízből vagy akár a zöldségekből és gyümölcsökből is lényegesen több mikroműanyag kerül be a szervezetünkben, mint a sóból, viszont azért figyelembe véve a mikroműanyagoknak szervezetünkre gyakorolt hatásait, azaz azt, hogy a lenyelt mikroműanyagok eljutnak az agyba, a sejtmembránokba, vagy akár a méhlepénybe is, megfontolandó valaminek a fogyasztása, amelyben fellelhetők.

alcímsor (1)

 

A harmadik szintén nagyon népszerű só fajta a himalája só. A pakisztáni Punjab régió sóbányaiból származik és megtalálható bennük számos ásványi anyag, úgy, mint a kálium, a kalcium, a réz, a molibdén, a jód, a cink, a kobalt, a mangán és még a vas is, tehát tényleg nagyon gazdag ásványi anyagokban. Viszont, ahhoz, hogy ezekből elegendő mennyiségűt juttassunk a szervezetünkbe, kb. 6 teáskanálnyi himalája sót kellene elfogyasztanunk, ami sokszorosa a szükségesnek.

És van még egy terület, amely aggályos a só kapcsán, ez pedig a nehéz fémek, az ólom, a higany vagy az alumínium.  Amennyiben a nehéz fémek bekerülnek a szervezetünkbe, ott már viszonylag kis mennyiségben is gondot okoznak. Amit viszont érdemes tudni az az, hogy semmi, ami a földből származik, az nem mentes 100%-ban a nehézfémektől.  Egészséges táplálkozás esetén azonban, ezek általában nem halmozódnak fel.

Az elmúlt években egyre több vizsgálatot folytattak a kereskedelemben lévő sók területén és jó néhányban találtak jelentős mennyiségű ólmot, valamennyiben több mint, kétszer akkora mennyiségben volt felelhető az ólom, mint a megengedett. Ezek a termékek leginkább kis gourmet boltokban fellelhető, ínyenc sók, mint például a fekete só.  

Összefoglalva tehát, tartózkodjunk az asztali sóktól és azoktól a sóktól is – akár tengeri sókról van szó, akár himalája sokról – amelyek semmilyen minőségbiztosítással nem rendelkeznek, nem tudjuk, hogy hol és milyen módszerrel bányásszák őket, ezeknél ugyanis valószínűleg magas a nehézfémek jelenlétének a kockázata.  Amint azt megtudhattátok, a tengeri sók és a himalája sók jó választások. A tengeri só kapcsán felmerült mikroműanyag problémáját azonban kísérjük figyelemmel a jövőben, nagyon frissek a kutatások, de egyelőre úgy tűnik, hogy az expozíció biztonságos mértékű. A só kinyerésének a módjára is érdemes odafigyelni, hiszen, ha például robbantásos bányászattal nyerték ki, a robbantási melléktermékek sokszor a végtermékekben fellelhetők.

Említést tennék még az elektrolitokról is, ugyanis mi magunk, egy magas minőségű elektrolit készítmény gyártóiként, rendkívül fontosnak találjuk a legmagasabb minőségű alapanyagok felhasználását. Egy megfelelő elektrolit körülbelül 70-80 százaléka só, tehát elengedhetetlen, hogy az tiszta legyen. A mi termékünk például 99,97 százalékos patika tisztaságú, gyógyszer könyvi, minőségi nátrium-klorid és semmilyen adalékanyagot vagy csomósodásgátló anyagot nem tartalmaz.  Ezért jó tulajdonság az, ha a készítmény egy kicsit összeáll, nem pedig kifogásolandó jellemző, ugyanis ez azt jelzi, hogy nincs a termékben csomósodásgátló anyag. Számunkra fontos, hogy az álltalunk feldolgozott alapanyag tanúsítvánnyal rendelkezzen, a gyártása nagyon igényes minőségi ellenőrzési folyamatoknak legyen alávetve, magas minőségibizonyítvánnyal és minőségbiztosítással rendelkezzen.

Amikor a táplálékkiegészítőnket vagy az elektrolit készítményünket választjuk, legyen az bármely márka, ugyanolyan fontos, hogy a minőségű sókat keressük, hiszen ideális esetben azokat is minden nap és a hosszútávon fogyasztjuk.